ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ: Κάλεσμα στους εργαζόμενους των πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης

Δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ μπροστά στην μάχη των βουλευτικών εκλογών

Η ΚΟ Κρήτης απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, σε συμβασιούχους διδάσκοντες, μόνιμους και σε προγράμματα ερευνητές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Κρήτης, που κρατάνε όρθια τα πανεπιστήμια παρά τις τεράστιες και διαρκείς ελλείψεις, με ευθύνη του κράτους, σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση χρηματοδότησης της έρευνας, των μισθών των μεταδιδακτορικών ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων, μεταπτυχιακών φοιτητών.

Σε αυτούς που βιώνουν εργασιακή ανασφάλεια ως υπότροφοι ή συμβασιούχοι σε ερευνητικά έργα ή προγράμματα διδασκαλίας ανακύκλωσης νέων επιστημόνων με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, που καλύπτουν βασικές ανάγκες των ιδρυμάτων, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας ως συμβασιούχοι.

Απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που διαφωνούν με την επιχειρηματική δράση του ίδιου του πανεπιστημίου, τα δίδακτρα, την επικράτηση της λογικής κόστους – οφέλους και της ανταποδοτικότητας σε όλες τις λειτουργίες του, που θέλουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών που να αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα, χωρίς ταξικούς φραγμούς από την εισαγωγή ως το πτυχίο, είναι ενάντια στην κατηγοριοποίηση προγραμμάτων, σχολών και αποφοίτων. 

Τους καλεί να κάνουν κριτήριο τη στάση των αστικών κομμάτων και να τους τιμωρήσουν για την πολιτική που υπηρετούν πιστά. Γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτοί ευθύνονται για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και τους ολοένα και χειρότερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. 

Τους καλεί να δυναμώσουν το ΚΚΕ και μπροστά στην μάχη των βουλευτικών εκλογών και να συμμετέχουν για να ενισχυθεί η πάλη για πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα με αντίκρισμα στις κοινωνικές ανάγκες, για σπουδές υψηλού επιπέδου με δικαιώματα, για όρους εργασίας και ζωής που αξίζουν σήμερα στους επιστήμονες, δασκάλους και ερευνητές.

Στα πλαίσια του παραπάνω καλέσματος μέλη ΔΕΠ, συμβασιούχοι διδάσκοντες, ερευνητές από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού με δηλώσεις τους στηρίζουν το ΚΚΕ μπροστά και στην μάχη των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για τους (οι δηλώσεις επισυνάπτονται ξεχωριστά):

  • Βλατά Ζαχαρένια, Χημικός Μηχανικός Δρ. Ιατρικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΙΤΕ, Ηράκλειο
  • Κακλαμάνη Τίνα, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • Οικονόμου Δέσποινα, Επίκουρη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Οικονόμου Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Σμαραγδάκης Κώστας, Συμβασιούχος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Χρηστάκης Δημήτρης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Κακλαμάνη Τίνα 

Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ζούμε σε μία εποχή που τα λόγια γίνονται όλο και πιο φτωχά για να εκφράσουν την πολυπλοκότητα των πραγμάτων. Μετράει όμως η στάση και οι πράξεις. Σε τούτη λοιπόν τη συγκυρία αναδεικνύεται επιτακτικό το καθήκον των καθαρών και πολλαπλά έντιμων επιλογών. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον των νέων, των παιδιών μας, στηρίζω ανεπιφύλακτα το ΚΚΕ.

Χρηστάκης Δημήτρης 

Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Γιατί ΚΚΕ;

Επειδή το ΚΚΕ γεννήθηκε αντλώντας συνέχεια μέσα από τον Ελληνικό λαό και για τον Ελληνικό λαό, το όραμά του και τη θεωρία του που πηγάζει από την ιστορία του λαού αυτού. Και στην θεωρία του και στην πράξη του το ΚΚΕ έχει μια συνοχή μοναδική για την Ελλάδα και διεθνώς. Ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο και γι’ αυτό, το ΚΚΕ, είναι το μοναδικό κόμμα που γράφει και εκδίδει την Ιστορία του και την θέτει στην κρίση του λαού που το γέννησε και διεθνώς. Μια ιστορία γραμμένη με την καθαρότητα της θεωρίας που γίνεται τέχνη και μαζί, θεωρία και τέχνη παράγουν πολιτική. Γληνός, Ρώτας, Μπελογιάννης, Παππά, Ρίτσος, Θοδωράκης, Μικρούτσικος, Κατράκης και χιλιάδες άλλοι, γνωστοί και άγνωστοι, έπλεξαν την ιστορία του ΚΚΕ και κάθε Έλληνας και κάθε άνθρωπος, είτε το λέει είτε δεν το λέει, είναι περήφανος γι’ αυτήν την ιστορία.

Το ΚΚΕ δίδαξε, και στη θεωρία και στην πράξη, πως η κατανόηση της ιστορίας γίνεται μόνο απ΄ όσους θέλουν να γράψουν την ιστορία των καιρών τους, μόνο τότε τα γραπτά διδάσκουν το μέλλον. Στη γραμμένη με πολύ αίμα αγωνιστών και κομμουνιστών απ΄ όλο τον κόσμο ιστορία, αποκρυσταλλώνονται αρχές με διαχρονική και διεθνική αξία. Αυτές οι διαχρονικές και διεθνικές αρχές, παράγουν ηθικές αξίες γινόμενες με τις κοινωνικές αξίες επί των πολιτικών αξιών. Αυτές οι γινόμενες, από την κοινωνία επί την πολιτική, ηθικές αξίες είναι ζωτικής σημασίας για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας και του κόσμου όλου. Το κόμμα των εργατών της Ελλάδας, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που απέδειξε πως μπορεί να παράγει αυτές τις αξίες μέσα στους αγώνες του Ελληνικού λαού που μόνο αυτός μπορεί να σώσει τον εαυτό του, σύμφωνα με το ΚΚΕ. Φαίνεται πια καθαρά πως κάθε ψήφος σ΄ αυτό το κόμμα είναι μια υπόσχεση αγώνα για ειρήνη, δικαιοσύνη και προκοπή, μια επιβεβαίωση και υπόσχεση συντροφικότητας κι αλληλεγγύης για ένα μέλλον με δικαιοσύνη, ειρήνη κι αξιοπρέπεια στους δύσκολους καιρούς που περνούμε.

Βλατά Ζαχαρένια 

Χημικός Μηχανικός Δρ. Ιατρικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΙΤΕ, Ηράκλειο

Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ; 

Ψηφίζω ΚΚΕ για σένα μπαμπά και τους συντρόφους σου που περπατούσατε με το κεφάλι ψηλά, κόντρα στον ήλιο και το χιόνι. Για όλους εσάς που με την προσφορά σας, τη δημιουργία και την παρακαταθήκη σας, διαμορφώσατε άμεσα ή έμμεσα τη ζωή μας, πλάθοντας οράματα και συνειδήσεις για έναν κόσμο καλύτερο, διαφορετικό. Τον κόσμο της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας!

Ψηφίζω ΚΚΕ για τις διαχρονικές αξίες που πρεσβεύει η πολιτική του, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ίδιας της ζωής. Για την αξιοπιστία και τη συνέπεια των λόγων και των έργων του, για τη φωνή της αλήθειας με την οποία αναδεικνύει και επεξεργάζεται τις αιτίες των προβλημάτων, και προτείνει λύσεις υπέρ των εργαζομένων. Για την συνεχή και πρωτοπόρα δράση του στους αγώνες του λαού, για την εδραίωση, τη θωράκιση και διεύρυνση των κοινωνικών, πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, των ανέργων, των νέων και των κοινωνικά ευάλωτων συνανθρώπων μας. 

Ψηφίζω ΚΚΕ για τις θέσεις που παίρνει για τη δημόσια Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Έρευνα, γιατί οραματίζεται το πραγματικά νέο και καινοτόμο στο χώρο της επιστήμης, που θα εκφράζει μια ενιαία αντίληψη για την έρευνα και την Παιδεία, στις σύγχρονες κοινωνίες. Ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του συστήματος, υπηρετώντας την συνολική ανάπτυξη της κοινωνίας και απελευθερώνοντας την εργασία και την επιστήμη από τα δεσμά των καπιταλιστικών σχέσεων. Μόνο με την αγωνιστική δράση των Συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, μπορούν να γίνουν πράξη όλα όσα διαχρονικά αρνούνται να πραγματοποιήσουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο χώρο της έρευνας, όπως:

Α) Μόνιμη, συνεχή και δημόσια χρηματοδότηση που αποτελεί ευθύνη του Κράτους και της Πολιτείας

Β) Σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα με ΣΣΕ, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους ερευνητές σε κάθε βαθμίδα

Γ) Κατάργηση του καθεστώτος των υποτροφιών και της ανασφάλιστης εργασίας – Συμβάσεις εργασίας για όλους.

Δ) Κατάργηση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης της ακαδημαϊκής Έρευνας, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να παύσουν να εξαρτώνται οι ανάγκες των ερευνητών από τα εκάστοτε προγράμματα, προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων και συμφερόντων.

Για την υπεράσπιση του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της έρευνας στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

Σμαραγδάκης Κώστας

Συμβασιούχος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφω ως φίλος του ΚΚΕ και υποστηρικτής των ιδεών του Κόμματος. Θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου προς την προσπάθεια του ΚΚΕ να καταφέρει ένα καλό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές.

Ενώ δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ, εκτιμώ τις αξίες που εκπροσωπεί και πιστεύω ότι έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι το ΚΚΕ θα βγει ισχυρό στις επερχόμενες εκλογές και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία.

Οικονόμου Ηλίας 

Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι συνθήκες διαβίωσης για τα μεγάλα στρώματα του λαού μας χειροτερεύουν χρόνο με τον χρόνο. Ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός που επιχειρεί μια πραγματική ανάλυση των αιτίων αυτής της κατάστασης και είναι αταλάντευτα στη μεριά των λαϊκών στρωμάτων, είναι το ΚΚΕ.

Τόσο τα ανθρωπιστικά μου ιδεώδη, όσο και η επιστημονική μου υπόσταση, καθορίζουν την πολιτική μου στάση. Στηρίζω και ψηφίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γιατί δεν ανέχομαι την εκμετάλλευση του λαού από λίγους προνομιούχους και γιατί θέλω να ανατραπεί το σύστημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτή την εκμετάλλευση.

Δέσποινα Οικονόμου

Επίκουρη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας

Σεπτέμβρης 2021: Μετά από πολύμορφες και μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων πάνω από 2.000 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στην e-food γίνονται αορίστου χρόνου. 

Μάρτης 2023: Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ΜΟΡΦΗ ΕΠΕ» στα Άνω Λιόσια, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού υπέγραψε το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου.

Μάρτης 2023: Μαζική και δυναμική κινητοποίηση των συλλόγων γονέων και των κατοίκων της Αλσούπολης στο δημοτικό συμβούλιο, που επέβαλαν την λήψη απόφασης για αποκατάσταση της παιδικής χαράς στο Παναιτώλιο.

Γενάρης 2023: Αλληλεγγύη στην οικογένεια προσφύγων  από το Κονγκό που ξεσπιτώνεται από το σπίτι που διαμένει μετά από απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρόγραμμα στέγασης ESTIA.

Μάρτης 2023: Κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «doValue» στην Καλλιθέα, οργάνωσαν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι Σύλλογοι Δημοκρατικών Γυναικών Ζωγράφου και Καισαριανής για την προστασία της πρώτης κατοικίας μιας χαμηλοσυνταξιούχου και ενός ανέργου που απειλούνται με πλειστηριασμό.

Φεβρουάριος 2023: Πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης από σωματεία, συλλόγους, επιτροπές αγώνα προς τον Τουρκικό και συριακό λαό. 

Ιανουάριος 2023: Ημερίδα για ζητήματα ψυχικής υγείας  διοργανώθηκε από το Τμήμα Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λίγες μόνο από τις δράσεις στις οποίες πρωτοστατούν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αγωνιστές που συσπειρώνονται στα σωματεία τους, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στις επιτροπές γειτονιάς. Κάθε μικρός ή μεγάλος αγώνας σε χώρους δουλειάς, κάθε δράση αλληλεγγύης στη γειτονιά ανοίγει χαραμάδες φωτός στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε που γίνεται oλοένα και σκληρότερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, στην αλληλεγγύη μας, στη διάθεση μας για μόρφωση και πολιτισμό. Γι’ αυτό ΚΚΕ! Για την πάλη για καλύτερους όρους ζωής στο σήμερα, μία πάλη που στοχεύει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μία κοινωνία όπου η επιστήμη θα είναι όπλο στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι στο κυνήγι του κέρδους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί